Made in Sweden

Öppettider under jul & nyår

December 4, 2017

Öppettider i vår fabriksbutik samt produktion under jul & nyår 2017.

Måndag 18 dec – Fredag 22 dec          09:00 – 16:00

Lördag 23 dec – Måndag 1 jan             STÄNGT

Tisdag 2 jan – Fredag 5 jan                   09:00 – 16:00

 

Observera! Den 20 december stänger produktion kl. 11:00 pga. utbildning, fabriksbutiken är öppen som vanligt till kl. 16:00.

 

VARMT VÄLKOMMEN!

Program – Smidets Dag 2017

August 15, 2017

Program – Smidets Dag, 26 augusti 2017

 

10:00       Eventet startar, Prova på smide med Fredrik Thelin

Passa på att prova på att smida din egen krok eller krumelur tillsammans med den erfarna smeden Fredrik Thelin och få en liten inblick i varmsmidets fascinerade värld.

 

10:30       Boksignering – Lars Fält

Lars Fält lanserar sin nya bok – Uteliv med yxan under Smidets dag, passa på att köpa ditt eget signerade exemplar.

 

11:00       Slöjda tillsammans med Jögge Sundqvist

Slöjda Släppkäppen eller Göralöspinnen med slöjdikonen Jögge Sundqvist alias s u r o l l e och lär dig grundläggande yx- och klyvningstekniker samt flera livsnödvändiga täljgrepp.

 

12:00       Skogsvandring med Felix Wink

Följ med hemslöjdskonsulenten och slöjdaren Felix Wink på en skogsvandring i den vackra omgivningen runt yxsmedjan på jakt efter lämpliga ämnen för slöjdning. Felix guidar er genom de olika träslagens egenskaper samt vad man bör tänka på när man ska välja ut sitt ämne.

 

13:00       Föredrag med Lars Fält, Bo Weslien och Bengt Jonsson
Yxsäkerhet, ur-eldning av skaft, slöjd, fältmässig slipning m.m.

Överlevnadsexperten Lars Fält finns på plats under dagen för att undervisa sina färdigheter i uteliv och överlevnad. Han kommer b.la. under dagen demonstrera hur man med hjälp av eld kan i byta skaft på sin yxa i skog och mark utan att riskera att härdning på eggen skadas.

Bo Weslien från Sjöviks folkhögskola kommer visa hur man med hjälp av en yxa kan tälja en träpaddel samt instrurera i säker hantering och tips och råd att tänka på under längre färder i skog och mark.

Bengt Jonsson från Kulturskolan I Falu kommun förevisar fältmässig slipning av dina eggverktyg i skog och mark.

 

14:00       Föredrag – Yxans Poesi med Jögge Sundqvist

Ett föredrag om ”Yxans poesi” där Jögge kåserar och berättar om yxans roll som metafor i poesi och litteratur.

 

15:00       Boksignering – Lars Fält

Lars Fält lanserar sin nya bok – Uteliv med yxan under Smidets dag, passa på att köpa ditt eget signerade exemplar.

 

15:30       Woolpower dip – Eva Arnlund

För den våghalsige – Ta ett dopp i ån iklädd endast underkläder för att sedan ta på dig ett underställ och uppleva känslan av hur ullfrottén värmer upp din kropp inom loppet av några sekunder. Varje deltagare belönas med en 200g Crewneck värde ca 700kr. Begränsat antal deltagare, anmälan sker i butiken, först till kvarn.

 

16:00       Dagen avslutas, butiken stänger

 

Pågår under hela dagen:

 

  • Demonstration/föreläsning traditionell knuttimring med Andreas Hipf
  • Aktiviteter för barnen med Emil Eklöv
  • Prova på smide med Fredrik Thelin (10:00-12:00, 13:00-15:00)
  • Yxkastning
  • Vedklyvning – Klyv din egen ved påse att ta med hem!
  • Försäljning i fabriksbutikerna
  • Fotoutställning
  • Matservering på Restaurang Augustas
  • Produktionen öppen för besök, se vår personal visa sina färdigheter!
  • Omslipning och omskaftning av din yxa

 

VARMT VÄLKOMNA!

Smidets Dag 2017

August 14, 2017

I sommar, den 26 augusti arrangerar vi den tredje upplagan av Smidets dag på Gränsfors Bruk. Smedjan hålls öppen för visning av hur man smider, slipar och skaftar yxor. Ta tillfället i akt att se personalen visa sina färdigheter och få din yxa omslipad och omskaftad under dagen. Kurssmedjan är bemannad för smide vid ässja och städ. Passa på att prova på att smida din egen krok eller krumelur tillsammans med den erfarna smeden Fredrik Thelin och få en liten inblick i varmsmidets fascinerade värld. Överlevnadsexperten Lars Fält finns på plats under dagen för att undervisa sina färdigheter i uteliv och överlevnad. Han kommer b.la. under dagen demonstrera hur man med hjälp av eld kan i byta skaft på sin yxa i skog och mark utan att riskera att härdning på eggen skadas. Under dagen som släpper Lars Fält sin nya bok – Uteliv med yxan och har boksignering i fabriksbutiken. Bo Weslien från Sjöviks folkhögskola kommer visa hur man med hjälp av en yxa kan tälja en träpaddel samt instrurera i säker hantering och tips och råd att tänka på under längre färder i skog och mark. Slöjda Släppkäppen eller Göralöspinnen med slöjdikonen Jögge Sundqvist alias s u r o l l e och lär dig grundläggande yx- och klyvningstekniker samt flera livsnödvändiga täljgrepp.

 

Under dagen håller Jögge ett föredrag om ”Yxans poesi” där han kåserar och berättar om yxans roll som metafor i poesi och litteratur. Följ med hemslöjdskonsulenten och slöjdaren Felix Wink på en skogsvandring i den vackra omgivningen runt yxsmedjan på jakt efter lämpliga ämnen för slöjdning. Felix guidar er genom de olika träslagens egenskaper samt vad man bör tänka på när man ska välja ut sitt ämne. Bengt Jonsson från Kulturskolan I Falu kommun förevisar fältmässig slipning av dina eggverktyg i skog och mark. Vildmarksguiden Emil Eklöv håller i aktiviteter för barnen med sång och dans om djur och natur, kom och lär dig mer om allemansrätten, lika intressant för små som stora! Timmermannen Andreas Hipf förevisar traditionell knuttimring under dagen och du har själv möjlighet att prova på att göra din egen knut eller skräda en timmerstock, lär dig hur du ska tänka när du väljer dina verktyg och hur du tar bäst hand om dem. Restaurang Augustas håller öppet hela dagen för att servera hungriga besökare god lunch eller varför inte lite nybakta kanelbullar i sensommar värmen?

 

Gränsfors Bruk och Gränsfors Blomkruksfabrik håller sina butiker öppen med fina erbjudanden under dagen, i vårt yxmuseum kan du se över 2000 olika yxor och en fotoutställning med gamla och nya motiv från Gränsfors. När du ändå besöker yxmuseet så ta en sväng förbi vedbacken strax utanför för att prova på att klyva din egen vedpåse! Mer information och programtider kommer under vecka 33. Varmt välkomna!

Guidade turer på Gränsfors Bruk

June 26, 2017

Under sommaren från vecka 26 till vecka 34 hålls guidade turer i yxsmedjan
på tisdag, onsdag och torsdag klockan 10.00 och 12.30 med samling i fabriksbutiken,
ingen förbokning behövs.

Övrig tid på året går det bra att boka guidade turer i yxsmedjan, vilket görs till telefon: 0652 – 244 54 eller 073-059 88 99. En guidning tar ca 30 minuter och kostar inget.

 

Välkomna!

Restaurang Augustas öppnar för säsongen

June 7, 2017

Den 7 juni 2017 kommer Restaurang Augustas att öppna sin verksamhet för säsongen. Det kommer bland annat att serveras dagens lunch, lättare rätter, egenkomponerade sallader, varma mackor, hembakt fikabröd, sopplunch och god dryck därtill.

Restaurang Augustas håller öppet under hela sommaren varje måndag – fredag 09:00 – 16:00 samt lördagsöppet från vecka 26, 10:00 – 14:00.

Vi önskar er alla varmt välkomna att besöka oss från och med den 7 juni 2017!

Avvikande öppettider i vår fabriksbutik

April 27, 2017

Avvikande öppettider i vår fabriksbutik under maj – juni 2017.

1 maj                 STÄNGT

24 maj              09.00 – 13.00

25 maj              STÄNGT

26 maj             10.00 – 14.00

5 juni                STÄNGT

6 juni                STÄNGT

22 juni             10:00 – 14:00

23 juni             STÄNGT

 

Övriga dagar har vi öppet som vanligt, måndag – fredag 09:00 – 16:00 och lördagsöppet med start vecka 26, 10:00 -14:00.

 

Välkommen!

Öppettider under påsk

April 10, 2017

Öppettider i vår fabriksbutik samt produktion under påsk 2017.

 

Måndag 10/4 – Onsdag 12/4                  09:00-16:00

Skärtorsdag 13/4                                      09:00-13:00

Långfredag 14/4                                       STÄNGT

Påskafton                                                   STÄNGT

Påskdagen                                                 STÄNGT

Annandag påsk                                        STÄNGT

 

Varmt välkomna!

Information om samarbete mellan Wetterlings & Gränsfors Bruk

March 10, 2017

Bäste kund,

Gränsfors Bruk har tillverkat handsmidda yxor sedan 1902. Under alla år har vi utvecklats tillsammans med våra konkurrenter. Idag finns inte så många yxsmedjor kvar av den traditionella sorten. Sedan 2016 ingår även Wetterlings Yxsmedja i samma företagsgrupp som Gränsfors Bruk.

Då Wetterlings de senaste tio åren slitit med minskade försäljningssiffror och otillräcklig lönsamhet beslutades att Wetterlings fortsättningsvis inte kommer tillverka yxor under eget varumärke. Istället kommer Wetterlings Yxsmedja att bli en kompletterande produktionsenhet till Gränsfors Bruk.

De två yxsmedjorna har många likheter i sitt sätt att smida, slipa och skafta yxor. Materialvalen är också snarlika. Nu pågår arbetet att överföra metoder och material i enlighet med Gränsfors Bruks arbetssätt. Vi bevarar och utvecklar därmed Wetterlings fina yxsmedja och tillvaratar de anställdas erfarenhet och kompetens.

Vi ser stora möjligheter i detta då det gör oss starkare när vi samarbetar. Vi kommer att få än större kraft att vidare utveckla vår verksamhet samt förmånen att bevara en viktig del av Sveriges hantverkshistoria genom att vårda dessa kulturhistoriska miljöer, som våra yxsmedjor tillhör.

Wetterlings och Gränsfors Bruk kommer med andra ord fortsätta att utveckla varandra. Numera som delar av samma företagsgrupp och inte längre som konkurrenter.

 

Gränsfors, den 10 mars 2017

 

Thomas Ericsson                                                            Lii Johnson

VD Gränsfors Bruk                                                         Platschef Wetterlings Yxsmedja

Produktförändring

March 6, 2017

Här kommer information om produktförändringar som berör Gränsfors yxor.

Under februari 2016 informerade vi om förändring med avseende på den stålkil som sitter i utsticket. Vi beslutade då att ta bort stålkilen på ett urval av våra yxor.

Vi beslutar nu att upphöra med att använda stålkilen på samtliga yxor med undantag för slägg och klyvyxor i ett första skede. Motiveringen till detta är att vi strävar efter att inte använda mer material och resurser än nödvändigt.  Vi har dessutom inte fått några indikationer på att förändringen som gjordes i augusti har påverkat yxornas kvalitet och funktionalitet.

Vi kommer fortfarande att tillhandahålla träkil med tillhörande stålkil för omskaftning av yxor. Det är då motiverat att använda stålkil som extra säkerhet då man inte har en kraftfull skaftmaskin till hjälp.

Under en övergångsperiod kommer vi att leverera yxor med och utan stålkil.

 

 

 

Öppettider under jul & nyår

December 19, 2016

Öppettider i vår fabriksbutik samt produktion under jul & nyår 2016.

Måndag 19 dec –  Onsdag 21 dec                 09.00-16.00

Torsdag 22 dec                                               09.00-13.00

Fredag 23 dec – Tisdag 27 dec                     STÄNGT

Onsdag 28 dec – Torsdag 29 dec                 10.00-14.00

Fredag 30 dec – Måndag 2 jan                     STÄNGT

Tisdag 3 jan – Torsdag 5 jan                         10.00-14.00

Fredag 6 jan – Söndag 8 jan                          STÄNGT

 

Varmt välkomna!