Garanti

20 års garanti:

Alla yxor från Gränsfors Bruk kommer med en utökad 20 årig garanti mot tillverkningsfel.

Varje yxa kontrolleras noggrant innan den säljs. Trots detta kan det finnas avvikelser som inte är synliga eller som inte uppmärksammats innan yxan lämnade fabriken. För att dessa fel inte ska påverka dig som kund så lämnar Gränsfors Bruk 20 års garanti mot fel som är direkt kopplad till tillverkningsfel på yxans olika delar.

Garantiprocess:

 1. För att din Gränsfors yxa ska omfattas av den 20-åriga garantin så behöver du ett giltigt inköpskvitto från en auktoriserad återförsäljare av Gränsfors Bruks yxor.
  Inköpskvittot är ditt garantidokument.
 2. Om du har ett tillverkningsfel på din yxa så ska du vända dig till ditt inköpsställe, dvs den butik som står på ditt inköpskvitto. De kommer att hjälpa dig med resten av garantiprocessen.
  Om den återförsäljare du köpt yxan från inte längre finns eller om du köpt yxan i vår webshop så vänder du dig med ditt ärende till följande adress;

  Svalan Logistik AB (systerbolag till Gränsfors Bruk AB)
  Postadress: Voltvägen 32, 831 48 Östersund, Sverige
  E-post: contact@svalanlogistik.com
  Telefon: +46 (0)63-148520

Hantverk, normalt slitage och underhåll:

Gränsfors bruks 20 åriga garanti gäller inte för normalt slitage, fel orsakad av felaktigt användande eller bristande underhåll.

Hantverk:

Gränsfors Bruks yxor är ett hantverk och varje yxa är unik. Eftersom alla yxor är handsmidda kan det skilja sig i utseende mellan våra yxor. Det kan till exempel vara märken efter smidet eller viss variation i form och mått. Detta är något vi är stolta över. Denna naturliga variation är inte klassat som ett tillverkningsfel, utan ett signum på att din yxa är formad av en mänsklig hand.

Yxhuvud:

Yxans huvud är gjort av stål vilket medför en känslighet mot fukt som kan göra så att din yxa rostar. Var noga med att alltid torka av ditt yx-huvud efter användning och smörja in den med olja.

Yxans egg är känslig mot stötar från hårda material som tex sten. Var alltid noggrann med att inte använda yxan på ett sätt som gör att eggen kan slår i sten eller andra hårda material. Ett felaktigt användande kan resultera i att stålflisor släpper från eggen.

Ingen yxa från Gränsfors bruk går att använda som hammare/slägga, utom Gränsfors Bruk släggyxa. Ett felaktigt användande kan resultera i att yxans öga deformeras eller spricker.

Yxskaft:

Yxans skaft är gjort av trä som är ett ”levande” organiskt material. Yxskaftet kommer att dra ihop sig eller utvidgas beroende på fukthalt. Det är av största vikt att skaftet oljas in regelbundet och att yxan förvaras på ett sätt som varken är för torrt eller fuktigt.

Yxans skaft klassas som en slitdetalj som över tid kommer att behöva bytas ut vid kontinuerlig användning av yxan. Yxans skaft ingår inte i den utökade 20 åriga garantin.

Eggskydd

Yxans eggskydd är gjort av läder. Läder är ett organiskt material som kommer att påverkas av fukt. Se alltid till att eggskyddet är torrt innan det sätts på yxan. Smörj regelbundet in eggskyddet med fett för att öka motståndskraften mot fukt.

Yxans eggskydd klassas som en slitdetalj som över tid kommer att behöva bytas ut vid kontinuerlig användning av yxan. Yxans eggskydd ingår inte i den utökade 20 åriga garantin.