Historiska yxor

Sedan urminnes tider har yxan tjänstgjort både som verktyg, vapen, statussymbol och kultföremål. Gränsfors Bruks historiska yxor är repliker på yxor som var vanliga för flera hundra år sedan.

De historiska yxorna är, till skillnad mot Gränsfors Bruks övriga yxmodeller, inte tillverkade för att fylla en viss funktion i dagens samhälle, utan mer för att visa hur yxor såg ut förr i tiden.

Yxorna härstammar från tiden mellan 600 – 1200 talet e.kr. och bjuder på en fortsättning av den uråldriga traditionen av yxsmide i Sverige och norden, även om vissa yxor från Centraleuropa kan förekomma.

Replikerna är smidda efter arkeologiska fynd och originalen kan ofta beskådas på något av våra historiska museer i norden. Baserad på historiska exemplar är yxorna inte bara traditionella i form utan även i deras tillverkningssätt.

Fokus på de historiska yxorna är tillverkningsprocessen – att behålla, utveckla, och hedra de gamla smidestraditionerna och visa möjligheterna inom yxsmide. Varje yxa är handsmidd i en koksässjas eld med hammare och städ, där varje yxa blir unik. Vissa modeller är smidda av enbart kolstål medans andra är laminerat järn och kolstål.

Att välla järn och kolstål till ett stycke kräver en stor förståelse om materialet och värmen, vilket är nyckeln till allt smide. Processen skapar både möjligheter men även stora utmaningar för smeden för att få ett bra resultat.

Historiskt vällde smeden bland annat yxor för att det dyrbara stålet endast skulle användas i själva eggen, medans det billigare järnet användes i resten av yxan.

Att smida Gränsfors Bruks historiska yxor är en mycket komplex och tidskrävande process som kan innefatta upp till 100 värmningar och flera tusen hammarslag för varje yxmodell.

De historiska yxorna är därför smidda i mycket små serier. De olika yxmodellerna skiljer sig även åt från gång till gång och ibland tillverkas en modell endast vid ett tillfälle. Varje yxa blir därmed helt unik och stämplas därför, utöver smedens stämpel, med ett serienummer och tillverkningsår.

De historiska yxorna går inte att förbeställa, och säljs enbart i Gränsfors Bruks webbshop eller i vår egen butik i Gränsfors. När en modell finns tillgänglig visas den på hemsidan.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.