Besök Gränsfors

På vissa platser förenar sig historia och tradition med nutiden på ett fullständigt självklart sätt. En sådan plats är Gränsfors. Tryggt förankrad längs en slingrande å vilar Gränsfors i den norra delen av Hälsingland. En kort avstickare från den brusande E4:an och du landar i en värld du inte längre trodde fanns.

I hundratals år har här funnits en levande industri- och hantverkskultur. Längs ån har kvarnar, kakelugnsmakare, bryggeri, sågverk, smedjor och mycket mera haft sin verksamhet. Idag finns två av de fina hantverksindustrierna fortfarande kvar i full verksamhet, Gränsfors Bruk och Gränsfors Blomkruksfabrik. Gränsfors är en plats som i högsta grad lever, en plats där historiens vingslag bidrar till nutidens puls.


Gränsfors Bruks Yxsmedja

Öppet för besök alla vardagar mellan 09.00 – 14.30.
Yxsmedjan är stängd under helger.

Guidade turer på Gränsfors Bruk

Under sommaren från vecka 26 till vecka 34 hålls guidade turer i yxsmedjan på tisdag, onsdag och torsdag klockan 10.00 och 12.30 med samling i fabriksbutiken, ingen förbokning behövs.

Övrig tid på året går det bra att boka guidade turer i yxsmedjan, vilket görs till telefon: 0652 – 244 54 eller 073-059 88 99.

En guidning tar ca 30 minuter och guidningen är gratis.


Gränsfors Bruks Fabriksbutik

Öppet för besök alla vardagar mellan 09.00 – 14.30.
Fabriksbutiken är stängd på lördagar och söndagar.

Butiken håller lördagsöppet mellan 10.00-14.00 under sommaren från v. 26 till v. 34


Yxmuseum

Intill yxsmedjan ligger Gränsfors Yxmuseum. Här finns fler än 2000 yxor från golvtill tak. Den som tror att en yxa är en yxa bedrar sig. Det finns specialyxor för de flesta göromål. Här finns bland annat Rotyxor, Fickningsyxor, Stämpelyxor, Knutyxor, Packyxor, Skarvyxor, Pikyxor, Brandyxor, Stridsyxor, Bödelsyxor och Dubbeleggade kastyxor, för att bara nämna några sorter. I museet visas även yxmodeller som smitts vid Gränsfors Bruk och i Gränsfors före bruket. Den äldsta yxan från Gränsfors är ca 3500 år, en liten stenyxa funnen vid åstranden.

Vid Gränsfors Yxmuseum kan besökare även prova på att kasta yxa, hugga och klyva ved.

Museet är för tillfället stängt för renovering. Öppnar åter under maj 2019.


Café Augustas

I ett rött gammalt hus nära Gränsforsån ligger Café Augustas. Här erbjuds kanske något mera än vad många besökare förmodligen förväntar sig på en avlägsen liten ort som Gränsfors. Till gäster och kursdeltagare serveras det under sommaren lättare rätter och diverse fikabröd som kan avnjutas med nykokt kaffe i vårt café. Med lite framförhållning arrangeras det gärna en måltid, för fest eller konferens, för en större grupp.

Öppettider
Café Augustas är öppet mellan juni och augusti och stängt under vinterhalvåret.

Restaurang-Augustas2


Gränsfors Blomkruksfabrik

År 1883 startade tillverkningen av lerkärl i Gränsfors. Sedan början av 1900-talet drivs blomkruksfabriken av familjen Bergström, där Niklas Bergström nu är fjärde generationens krukmakare. I Gränsfors finns lera av en kvalitet som lämpar sig väl att forma och bränna. Här kan besökarna både se och uppleva hur leran från den närbelägna åkern bearbetas och förvandlas till vackra nyttoprodukter.Blomkrukorna från Gränsfors, som är huvudprodukten sedan 30-talet, är något av krukornas Rolls Royce. De är älskade av odlare och trädgårdsexperter för sin kvalitet och sin enkla, självklara skönhet. I den lilla fabriken görs förutom blomkrukor även traditionella lerkärl efter gamla originalmodeller. Här finns också en fabriksbutik.

Tel: +46 (0) 652 – 140 19
E-Mail: info@blomkrukor.se
Hemsida: www.blomkrukor.se


 Spiksmedjan

Precis bredvid den forsande ån har en gammal spiksmedja gjorts om till festlokal. På altanen mot ån när det är ljust och vackert väder eller inne vid den öppna elden när vädret är lite sämre, ses ofta kursdeltagare sitta och utbyta erfarenheter eller dra skrönor från när och fjärran. Under sommaren arrangerar även byalaget musikkvällar i spiksmedjan. Artister som har uppträtt är bland annat Michael Rickfors och Idde Schultz.

Spiksmedjan


Området kring Gränsfors by

Sjö, bad, skogar och berg

Uppströms Gränsforsån ligger en ganska stor sjö, Grännsjön. Här går det bra att både bada och fiska. Det finns två bra badplatser med sandstrand. Krusbaden och Jägarviken. Runt sjön tar oändliga skogar vid med bergshöjder på 200–300 meter över havet.

Vid klart väder ser du från det närbelägna Klövberget, i öster Bottenhavet och i väster de blånande bergen i Hassela.

Bergsjö

10 km väster om Gränsfors ligger orten Bergsjö. Här bor ca 1500 personer och från Gränsfors finns här närmaste mataffär, bankomat och bensinstation. I Bergsjö finns även busstationen där bussar går dagligen till Hudiksvall och Sundsvall.

Gnarp

10 km öster om Gränsfors, vid E4, ligger Gnarp. Här flyter Gnarpsån och här kan man besöka Gnarps kyrka från slutet av 1700-talet. Från Gnarp går även tåg och buss till Sundsvall och Hudiksvall samt långfärdsbussar till Stockholm.

Högen

Högens by är en stilla plats strax söder om Bergsjö, vackert belägen vid Kyrksjön och Storsjön. Byn illustrerar järnets långa historia i kommunen Nordanstig. Här kan du se gravar och husgrunder och föreställa dig hur livet var under 500 – talet. Kontakten med havet, den sociala byn och myrjärnet är viktiga byggstenar i järnets historia. Platsens betydelse var mycket viktig under järnåldern. En mindre utställning finns i ett timmerhus på platsen. Kontakta kommunen för mer information. www.nordanstig.se

Bottenhavet

Två mil österut ligger Bottenhavet med underbara, ofta helt orörda stränder. Där finns också ett pärlband av små vackra kustorter. Sörfjärden med havsbad och golfbana, Mellanfjärden med Hotell och Restaurang Sjömärket. Längs kusten går Kuststigen, en vandringsled från ort till ort, med en total sträcka på 6 mil.

Hassela Skidort

I Hassela, två mil väster om Gränsfors, finns under vintersäsongen 12 pistade nedfarter för utförsåkning, längdåkningsspår, skotersafari, hundspannsturer och spa. Under sommarperioden finns i Hassela två golfbanor att välja mellan. www.hasselaski.se