Lär dig om smideskonst! Vi har 2-dagars kurser i yxsmide, 5-dagars grund- och fortsättningskurser i varmsmide och en helt ny kurs i smedens verktyg.
Lär dig om smideskonst! Vi har 2-dagars kurser i yxsmide, 5-dagars grund- och fortsättningskurser i varmsmide och en helt ny kurs i smedens verktyg.

Kurser – Allmän information

De kurser som hålls på Gränsfors 2024 är i första hand smideskurser. Kurserna hålls från april – oktober och finns i olika svårighetsgrad och varierar i antal dagar. Kurserna som hålls i år är 2-dagars kurser i yxsmide, grund- och fortsättningskurser i varmsmide om 5 dagar samt en ny kurs i smedens verktyg om 5 dagar.

I smideskurserna arbetar alla kursdeltagare vid egen ässja i Gränsfors Bruks kurssmedja. Skyddsutrustning finns att låna. Smidesläraren är utbildad smed och arbetar på bruket. Smideskurserna sker på svenska och på engelska vid behov. Alla kursdeltagare är försäkrade under kurstiden.

I alla våra kurser ingår mat på Restaurang Augustas i Gränsfors & boende (enkel/del i dubbelrum) i byn Gränsfors uppdelat på 2-3 ställen.

Allt material ingår ingår i kursen, samt kurslitteratur i form av Nya Järnsmidesboken av KG Norén & Lars Enander, som finns på svenska och på engelska.

Inom alla våra kurser sker en guidad visning av Gränsfors Bruks smedja och yxtillverkning. Även Yxmuseet är öppet för kursare så väl som för besökare. Vedeldad bastu finns tillgänglig för kursare invid ån på timmerplatsen i byn. Som kursdeltagare erhåller du 20% rabatt i Gränsfors Bruks fabriksbutik under kurstillfället på ordinarie sortiment.

Maxantal per kurs är 10 personer. Minimiåldern är 16 år. Inga förkunskaper krävs för kortkurser och grundkurser. Efter genomförd kurs utdelas ett diplom, signerat av smidesläraren. Allt som smids under kursen får tas med hem av kursdeltagaren.