Varukorg

Gränsfors yxmuseum

Intill yxsmedjan ligger Gränsfors Yxmuseum. Här finns fler än 2000 yxor från golv till tak och den som tror att en yxa är en yxa bedrar sig. Det finns specialyxor för de flesta göromål och i utställningarna så finns Rotyxor, Fickningsyxor, Stämpelyxor, Knutyxor, Packyxor, Skarvyxor, Pikyxor, Brandyxor, Stridsyxor, Bödelsyxor och Dubbeleggade kastyxor, för att bara nämna några sorter.

I museet visas även yxmodeller som smitts vid Gränsfors Bruk och i Gränsfors före bruket startades 1902. Du kan också lära dig mer om yxans historia eller varför inte fördjupa dig i olika yxtillverkare världen över. Vid Gränsfors Yxmuseum kan besökare även prova på att kasta yxa samt hugga och klyva ved.

Yxmuseet genomgick en renovering under 2019 och kommer nu att nyöppnas så snart restriktionerna om vårt tillfälliga besöksförbud med anledning av det nya Corona viruset hävs. Förhoppningen är att kunna öppna verksamheten som vanligt till sommaren 2020, hoppas vi ses i sommar och tillsvidare ta hand om varandra!